top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverRené Van Lier

We zijn experts in het ontwijken van onze emoties

Mensen zijn pijn vermijdende wezens. Wij staan heel erg in connectie met de wereld om ons heen, maar we zijn vergeten hoe we met onze binnenwereld moeten omgaan. Vaak lijkt het te eng om er naar te kijken, dus stoppen we het liever weg.

Dit is wat we vaak doen en heel goed in zijn ;)

  • na een lange werkdag moe op de bank ploffen en de hele avond Netflixen.

  • wanneer je even niks hoeft, snel op je telefoon kijken.

  • teveel koffie/alcohol/chocolade of andere verslavingsvoorbeelden.


Wat moet je dan WEL met al die emoties?


Eigenlijk is het heel eenvoudig, maar daarvoor wil ik eerst twee zaken uitleggen. Het is belangrijk om je te beseffen dat er emoties ZIJN, maar dat je ze niet BENT.

Daarnaast is uit wetenschappelijk onderzoek gebleken. Dat wanneer jij je niet identificeert met een emotie, deze emotie slechts 90 seconden in je systeem aanwezig is.


Wat je dus kunt doen, wanneer er zich een emotie aandient ( waar je eerst voor op de vlucht sloeg ). De emotie er gewoon te laten zijn. Heet het als het ware welkom en voel het helemaal. Identificeer je niet met de emotie, laat het er gewoon zijn. Wanneer je dit doet, zul je merken dat het misschien wel even heftig voelt, maar dat het heel snel minder wordt. De emotie laat jou los. Doordat je er als het ware doorheen beweegt, transformeer je een oud stukje wat zich in jouw systeem had opgeslagen.

Wanneer jij visualiseert dat alle emoties die opgeslagen zitten in jouw systeem, als stenen in een rugzak met je meedraagt. Elke keer wanneer jij een emotie er kunt laten zijn, gooi jij een steen uit de rugzak. De rugzak wordt lichter, maar jouw energie wordt ook 'lichter' doordat je oude troep opruimt.

In mijn praktijk gebruik ik vaak het volgende voorbeeld:

Wanneer een peuter boos is, dan is hij met z'n hele systeem boos. De peuter denkt hier niet over na, hij doorleeft de emotie volledig. Hierdoor zit hij na twee minuten gewoon weer te spelen. Hij is er 'doorheen' gegaan en hij is het dus ook gewoon helemaal kwijt. Het zit letterlijk niet meer in z'n systeem. Gaaf hè!


Dus zo simpel is het:

stap 1: signaleer dat er een emotie is.

stap 2: laat de emotie er helemaal zijn, zonder je ermee te identificeren.

stap 3: na 90 seconden voel je dat het lichter wordt en heb je weer een steen uit je rugzak gegooid.


Je kunt hier nog een vierde stap aan toevoegen om je energieniveau te verhogen:

stap 4: adem ontspannen in en uit vanuit je buik en richt je aandacht op je hart. Visualiseer hoe je vanuit je hart ademt. Denk aan een mooie herinnering en voel de positieve emotie. Adem deze emotie in en uit via je hart. 'Adem' vanuit je hart.


Voor meer informatie en inspiratie verwijs ik je graag naar het Heart Math Institute uit de VS.


Heel veel plezier en succes met deze stappen!Met inspirerende groet,


René Van Lier

Feijenoordkade 17

3071 HK Rotterdam

06-4528429364 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page