top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverRené Van Lier

Zo kom je van je telefoonverslaving af!

Uit onderzoek uitgevoerd door Team Lewis is de gemiddelde schermtijd in Nederland per dag 5,5 uur! Dit is schrikbarend. Voor veel mensen is dit een enorme worsteling, want vaak ben je niet met hele inspirerende of zinvolle zaken bezig. Ik ken niemand die op z'n sterfbed zegt:"Ik ben zo blij dat ik elke dag 5 uur op mijn telefoon heb zitten scrollen. Daar ben ik zo dankbaar voor..."


Dat het je weinig tot niets oplevert is een, maar hoe ga je er nu voor zorgen dat jij de controle terug pakt? Ik leg je uit hoe ik ervoor zorg dat mijn telefoon een inspiratiebron is en dat ik bepaal wanneer ik iets met mijn telefoon wil doen, in plaats van andersom.


Dit is mijn telefoonplan:

Stap 1: zet alle meldingen uit.

Elk geluidje, trilling of piepje leiden je af.

Stap 2: maak een plan voor wanneer je welke app gaat checken.

Elke ochtend lees ik vijf minuten het nieuws. De rest van de dag check ik geen nieuws.

Whattsapp check ik in de ochtend en rond 10.00u, 12.00,15.00,18.00 en 21.00.

Mijn werkmail check ik op vaste momenten. Mijn gewone mail check ik 1x per dag.

Ik heb verder geen sociale media apps op mijn telefoon.

Stap 3: leg je telefoon een paar uur per dag in de kast.

Het kan heel prettig zijn om de telefoon in de kast te leggen, bijvoorbeeld voor het avondeten. Hierdoor is de drempel om toch even je telefoon erbij te pakken kleiner.

Stap 4: Bekijk welke apps heel verslavend zijn voor jou.

Maak hier een apart plan voor, misschien is het wel goed om de app helemaal van je telefoon te verwijderen. Dit kun je bijvoorbeeld een week uitproberen, daarna kijken wat het je heeft opgeleverd en hoeveel tijd je nu over hebt!

Stap 5: Gebruik je telefoon als inspiratiebron.

Ik ben erg leergierig, daarom luister ik graag naar podcasts en luisterboeken. Hierdoor is de telefoon voor mij een bron van inspiratie.

Stap 6: schrijf het op.

Maak niet een halve afspraak met jezelf. Schrijf het op en maak een plan, of nog beter: maak een contract met jezelf en zet er je naam en handtekening onder.

Krijg grip op je telefoon en je hebt een paar uur extra per dag waar je heel veel moois mee kan doen!


Met inspirerende groet,


René21 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentários


bottom of page