top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverRené Van Lier

Herwaardering van de vitale beroepen?

In deze rare tijden probeer ik te kijken en te zoeken naar alle positieve gevolgen van de crisis. Wat er op dit moment lijkt te gebeuren is een herwaardering voor de vitale beroepen. De mensen in de zorg, het onderwijs, transport en logistiek, politie, brandweer en in de winkels ( vergeef me wanneer ik groepen vergeet ).


Wanneer je dit bekijkt vanuit historisch perspectief, dan had je vroeger veel aanzien en respect wanneer je een beroep had als leerkracht, directeur van een basisschool of wanneer je bij de politie werkte. Sinds de jaren zeventig is hier een kentering ontstaan. Zowel vanuit maatschappelijk als financieel perspectief. Tijdens recessies werden er geen salarisverhogingen doorgevoerd en nadien ook niet meer gecompenseerd. Hierdoor zijn de salarissen tussen de commerciële en de publieke sector scheefgegroeid.


Vanuit maatschappelijk oogpunt wil ik een voorbeeld gebruiken waardoor de beeldvorming is veranderd. In de jaren negentig startte de politie de campagne: de Politie is je beste vriend. Dit heeft invloed gehad op de manier waarop mensen tegen politieagenten gingen aankijken. In plaats van dat ze als autoriteit werden gezien, werden ze gelijkgesteld met burgers. Het principe is mooi, zodat mensen zich veilig voelen en hun verhaal durven te vertellen aan politieagenten, alleen hebben ze ook hun autoriteit nodig om hun werk goed te kunnen doen.


Ik neem jullie nu weer mee naar dit moment. We zitten midden in de coronacrisis en er lijkt een collectief besef en herwaardering te ontstaan voor alle mensen die werkzaam zijn in de vitale sector. Zij doen 'echt' en zeer belangrijk werk. Ik hoop en denk dat deze verandering fundamenteel is en dat het respect blijvend is.


Hartelijke groet,


René Van Lier


Wegens de coronacrisis is de praktijk in elk geval gesloten tot en met 20 mei 2020. Zodra duidelijk is wanneer de praktijk weer geopend mag worden, zal dit direct vermeld worden op de website.

René Van Lier

Feijenoordkade 17

3071 HK Rotterdam

06-45284293
28 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page