top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverRené Van Lier

Wij zijn vergeten om bewust te ademen

Bijgewerkt op: 13 sep. 2019

Wanneer mensen voor de eerste keer bij mij komen met stressgerelateerde klachten, dan hebben we het vaak over de ademhaling. Doordat we zo in ons hoofd zitten, zijn we vergeten om bewust en diep vanuit de buik te ademen. Tijdens de sessie gaan wij bewust en diep ademen, waarbij de nadruk ligt op heel langzaam uitademen. We leven in een yange maatschappij, waarbij we vaak snel inademen en vergeten om bewust uit te ademen. Terwijl je tijdens een bewuste langzame uitademhaling spanning loslaat.


Wanneer je hier een doel van maakt, dan krijg je in de gaten hoe krachtig de ademhaling is. Het is 'gereedschap' wat je altijd bij de hand hebt. Op het moment dat jij jezelf hierin gaat trainen, kun je het toepassen op stressvolle momenten. Je kunt het ook inzetten voordat je een spannend gesprek hebt. Het geeft rust en ontspanning.


Plan

Voor veel mensen is het lastig om nieuwe rituelen te integreren in het dagelijkse leven. Wat vaak het beste werkt, is om concrete doelen te stellen. Mijn voorstel is om de oefening twee maal per dag op vaste momenten te doen. Het werkt heel krachtig om het voor het slapen gaan te doen en na het opstaan. De ontspanning neem je mee de nacht in, waardoor je in een diepere slaap komt en fitter zult opstaan. Door te starten met de oefening maak je bewust contact met jezelf en blijf je dichter bij jezelf. Hierdoor wordt je minder snel uit balans gebracht.


Daarnaast zou je het gedurende de dag aan een vast ritueel kunnen koppelen. Dan kun je de oefening ook drie maal doen, dat is al zeer krachtig. Kies een ritueel uit waar jij je prettig bij voelt, bijvoorbeeld op het moment dat jij een glas water gaat pakken of naar het toilet gaat.

Schrijf je doel op en evalueer elke dag (bijvoorbeeld middels een doelenboekje). Dit kan heel kort, door een vinkje te zetten dat het gelukt is. Of wanneer het niet gelukt is, te bedenken waarom het niet gelukt is en wat je morgen anders kan doen.


Heel veel succes!


Wil je graag een afspraak maken, neem dan contact op met Acupunctuur aan de Maas. Voor acupunctuur in Rotterdam bent u bij ons aan het juiste adres.


René Van Lier

10 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page