top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverRené Van Lier

Acupunctuur en de menopauze

In mijn praktijk zie ik veel vrouwen die klachten ervaren van de menopauze/overgang. Dit is nog een ondergeschoven kindje, maar gelukkig komt er steeds meer aandacht voor de overgang.


Wat is de overgang nu precies?


De overgang of menopauze bij vrouwen is de periode waarbij het lichaam van de vruchtbare fase overgaat naar de onvruchtbare fase. Dit proces start meestal tussen het 45e en 55e levensjaar.


​Deze verandering in het lichaam gaat geleidelijk. Meestal duurt het proces zo'n vier jaar, maar er zijn ook vrouwen die twaalf jaar lang klachten ervaren.


Deze natuurlijke verandering kan soms vervelende klachten veroorzaken. In onze westerse maatschappij hebben zo’n 30 tot 70 % van de vrouwen last van opvliegers en overmatig zweten. Sommige vrouwen hebben ook last van slecht slapen, vermoeidheid, hartkloppingen, vaginale droogheid, botontkalking (osteoporose) ,stemmingswisselingen, vergeetachtigheid en verminderd libido.


​​Deze klachten kunnen zeer vervelend zijn, zeker wanneer je een aantal malen per nacht je hele bed moet verschonen vanwege de opvliegers of wanneer je slaapritme is verstoord en je elke nacht een paar uur wakker ligt. In mijn praktijk zie ik wat dit voor een impact kan hebben op iemands leven.

Welke rol kan acupunctuur spelen bij vrouwen die last hebben van de overgang?


Het is een natuurlijk proces, waarbij het lichaam soms wat ondersteuning nodig heeft om verder te komen in het veranderingsproces van de vruchtbare naar de onvruchtbare fase. Daarin kan acupunctuur een mooie plek innemen. De behandeling is erop gericht om het lichaam aan te zetten om de volgende stap te zetten in het veranderingsproces. Vaak nemen de klachten al af na de eerste behandeling.


Mocht je meer informatie willen of graag een afspraak willen maken, neem dan contact op met Acupunctuur aan de Maas in Rotterdam.


Met inspirerende groet,


René Van Lier

Feijenoordkade 17

3071 HK Rotterdam

06-4528429353 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Commenti


I commenti sono stati disattivati.
bottom of page